Златните бижута със скъпоценни камъни показват индивидуалност

Носенето на златни бижута и аксесоари от благородни метали не е нещо ново за човечеството. Правено по различни причини през вековете, днес то е по-скоро от внимание към детайлите. Всяка жена има поне по едно златно бижу, скрито в някоя кутийка, чакаща да го покаже при специален повод. За наше огромно щастие, нито златото, нито среброто днес са рядкост. Могат да се намерят всякакви видове златни бижута със скъпоценни камъни или пък без, такива в по-модерен стил и такива, които са традиционни до последният милиметър изработка.

Носенето обаче на златно бижу със скъпоценен камък показва много повече
Носенето му показва персоналните ни характеристики – защо сме избрали точно това бижу, защо точно този камък и този цвят. Забележително е как подходящото златно бижу със скъпоценен камък, може да промени драстично външния вид на дамата. Естествено, може както и да го подобри, така и да го влоши. Цветовете на скъпоценните камъни и формата на златното бижу трябва да бъдат съобразени не само с тоалета, ами и с косата, очите и кожата на притежателката. Всички тези неща заедно могат да постигнат един хармоничен външен вид, който да излъчва увереност и същевременно елегантност. Забелязвали ли сте как една златна висулка, може да превърне обикновената рокля в съвършена дреха. Или пък едни искрящи златни обеци с рубини могат да подчертаят очите и усмивката на носещата ги дама.

През годините за украса на златни бижута са се използвали повече от 200 вида различни скъпоценни камъни.
Естествено, не всички от тях са били подходящи поради различните им свойства, заради това са се използвали първо едни, после други и така докато не са се систематизирали характеристиките им. Някои скъкопеценни камъни са твърде меки, други са твърде крехки, а други твърде лесно се нарушава целостта им при досег с определени климатични условия, тоест не са издържливи. Всички тези скъпоценни камъни, които са меки, са много по-подходящи да красят някоя частна колекция, вместо някое златно бижу.
Тези скъпоценни камъни, които се слагат на годежните пръстени са едни от най-издържливите като свойства. Това е логично, защото ръцете ни са подложени на непрестанен досег с предмети, много често се случва и от непредпазливост да ударим нещо с пръстените ни. Ако златият пръстен е със скъпоценен камък, тогава ударът се поема от него и той трябва да издържи. Абсолютно обратната закономерност важи за обеците със скъпоценните камъни – при тях не е нужно, украшенията да бъдат толкова неразрушими, защото се предполага, че те ще имат доста по-малък допир с други предмети. При тях от голямо значение е теглото. Никой не иска да носи обеци, които да тежат толкова много, че да раздърпват ухото по дължина.

Твърдостта на скъпоценните камъни се измерва със Скалата на Моос.
Това е скала от началото на 19 век и е създадена на база кой минерал драска или бива надраскван от останалите. Има 10 степени, като с абсолютна десетка се гордее само диамантът, който е най-твърдият скъпоценен камък.  Пръстените със скъпоценни камъни трябва да имат степен на твърдост поне 9, такива са рубина и сапфира. Естествено, това важи за онези пръстени, които носим всеки ден, ако желаете да имате бижу със скъпоценен камък, което да слагате само при определени поводи, тогава условието е камъкът да има твърдост  над 7-ма степен. Всяко правило обаче си има изключения и доказателство за това са бижутата с опал и танзанит. И двата вида скъпоценни камъни имат твърдост между 6 и 7 и въпреки това, се използват за изработката на бижута.
Не само твърдостта е от значение, когато говорим за бижута със скъпоценни камъни. Смарагдът също е избягван за обработка, защото въпреки че е достатъчно твърд (8 степен), притежава вътрешни пукнатини, които лесно могат да го разчупят. За него се твърди, че подобрява паметта и интелекта. Освен това успява да се пребори и с инсомнията. Нефритът пък е доста здрав, въпреки че твърдостта му е под 7 степен. Това се дължи на нишките, които образуват вътрешността му и не позволяват на целостта да бъде нарушена.

Въпреки различните характеристики, много бижутери създават златни бижута със скъпоценни камъни
Тези бижута не са подходящи и са по-рядко срещани но са уникални и с висока ценност. Примерно, днес могат да се срещнат много красиви модели на златни бижута с чароит и серафинит.
Използването на естествени скъпоценни камъни за украса на златно бижу е похват, който придава уникалност на изделието. Освен вече изработените, не са рядкост майсторите бижутери, които изработват току що създаден дизайн златно бижу със скъпоценен камък. Повечето хора, когато решат да посетят магазин за златни бижута със скъпоценни камъни обръщат внимание на самите бижута без да преценят как и кога ще се носи. Дори и самото бижу да е уникално красиво, ако не съвпада със стила и предпочитанията на дамата, много вероятно е тя никога да не го сложи. Заради това, избирайки златно бижу със скъпоценен камък, първо се уверете, че бъдещата му притежателка харесва този цвят и стил.