Актинолит (Actinolite)

Актинолитът (Actinolite) се използва са изработване на сувенири. Актинолитът е забелязан още през древността, не случайно името на камъка идва от гръцки aktinos — лъч и lithos — камък заради радиолъчистата форма на агрегатите. Актинолитът често влиза и в състава на други минерали. Влакнестият строеж на Актинолита създава ефекта на «котешки очи» в кварца и придава на много други прозрачни кристали необикновена прелест. Той има зелен цвят поради наличието на железни съединения.
Актиноклитът се среща на територията на Тайван, Китай, Нова Зеландия. В Канада качествен Актинолит се добива в щата на Британска Колумбия, а в Русия на езерото Байкал. На територията на Източна Африка от време на време се добиват прозрачни кафяви и зелени Актинолити готови за огранка и създаване на бижута.

Формула му е Ca2(Mg4.5-2.5Fe2+0.5-2.5)Si8O22(OH)2, като в състава на минерала се съдържат дълги и тънки, като игла влакнести кристали, състоящи се от двойни вериги на силициевите атоми. Понякога такива кристали формират влакна, образуващи лъчисти агрегати. Твърдостта му е 5,0 — 5,5 по таблицата на МООС и плътност 2,5 — 2,7 г/см3., а структурата му е моноклинна със стъклен блясък.

Лечебни свойства: Зеленият Актинолит влияе благоприятно на общото самочувствие на човека, както и за подобряване на емоционалната и физическа стабилност на организма му. Освен това допринася и за укрепването на вашето дълголетие.

Магически свойства: Както Нефертитът, Актиноклитът символизира честността, благоприличието, храбростта, верността и мъдростта. Медальон с Актинолит трябва да носят хората, които се стараят да изменят своя живот и да започнат едно ново начало. Той е камъкът на промяната и помага да излезете от житейската безизходица.

Знаци от зодиака: Покровителства знаците от зодиите Рак и Овен.

Влияние на чакрите: Влияе върху сърдечната чакра като оказва благоприятно влияние на сърдечно съдовата система, а също на ръцете и гърдите. Актиноклитът поставен върху сърдечната чакра допринася за подтикване към откритост, любов към хората, чувствителност и укрепва волята. А поставен върху сакралната чакра, доставя енергия направо върху ректума и опорно-двигателния апарат, дава воля за живот, физическа енергия и потенциал. Също така предизвиква чувство на увереност и устойчивост.

Енергията на Актинолита е проекционен Ян.