Агалматолит (Pagodite)

Агалматолитът (Pagodite) е непрозрачен разноцветен мек камък, разновидност на Пирофилита, от който се правят различни изделия. Не случайно името му идва от гръцки agalma — статуя и lithos — камък. За първи път терминът «Агалматолит» е бил въведен през 1797 г. в минералогическата номенклатура. По цвят той бива: бял, сив със зелени и жълти оттенъци, макар че се срещат и камъни с червен и тъмно вишнев цвят. В Китай, Корея, Монголия и Япония правели от него печати и малки художествени произведения.
Местонахождения има в Югоизточна Азия, Южен Урал, в Узбекистан, Украйна, Монголия, Чехия, Румъния и САЩ.

Формулата му е Al2Si4O10(OH)2, твърдостта му е 1,5 — 3,0 по скалата на МООС, плътността му е g/cm3, симетрия: моноклинная сингония и слоеста структура, блясъкът му е перлен до матов.

Лечебни свойства: В Монголската народна медицина Агалматолит се използва за лечението на ревматически заболявания. Къс от минерала или специално изработени фигурки направени от него ги поставят върху възпалената става и така престоява няколко дни. Така облекчават ставните болки. А също така помага и за преодоляване на мускулната треска.

Магически свойства: В страните на Югоизточна Азия и Сибир, фигури направени от Агалматолит, са замествали животните, които са били принасяни в жертва. А през XIX век, китайските търговци показали на сибирските изложения миниатюрни пагоди, които местното население да използват, като амулети. Смятало се е че Агалматолитът изостря инстинкта.

Знаци от зодиака:точно съответствие не е установено, но може да се смята, че този камък няма да навреди на огнените знаци, които са известни със своята импулсивност. Фигурките от този камък са приятни за окото и много се харесват от децата. Вземете в ръцете фигурка от този камък и неговата ласкова глдкост ще Ви успокои и ще Ви напомни, че всички неприятности са преходни.

Влияние на чакрите: Не е открито върху коя от чакрите влияе този камък.

Енергията му е възприемчив Ин.