Адамит (Adamite)

Адамитът (Adamite) е хидроксилен цинк. Името си е получил в чест на френския минералолог Адам Гилбърт (1795 — 1881), който е намерил първите образци. Зелените оттенъци на Адамита се дължат на следите от медни съединения; а кобалтът в съединението на Адамита му придава жълти и пурпурни оттенъци. Рядко се среща и бял Адамит. Под ултравиолетовите лъчи Адамитът флуоресцира с красива зелена светлина. Кристали от Адамит се добиват на територията на Англия, Франция, Италия, Гърция, Турция, Колумбия и в пустинята Атакама в Чили. Прозрачни Адамити се срещат в Калифорния, а най-големите и с многообразни цветове се добиват в рудниците на Мексико.

Формулата му е Zn2AsO4OH, твърдостта му е 3,5; плътността му е 4,3 — 4,4 г/см3, кристалната структура е ромбична; блясъкът — стъклен.

Лечебни свойства: Зеленият Адамит оказва благоприятно влияние на белия дроб, сърцето и ендокринната жлеза, а също и на лимфите. А Адамит със син оттенък влияе положително върху гърлото, устната кухина, слуха и на ендокринната жлеза.

Магически свойства: Смята се, че Адамитът помага на човека за по-добра концентрация върху целите които си е поставил, а също помага за творческата активност. Амулет от късче Адамит, помага в бизнеса, за успешно намиране на нова работа и вътрешно развитие. Адамитът помага за успех в бизнеса и благополучието.

Зодии: Не е известно съответствие на зодиите.

Влиянието на чакрите: Поставен върху чакрата на гърлото, влияе благоприятно на дихателните органи, гърлото, слуха, и кожата. Спомага за утвърждаването ни в обществото и професията, спомага за да можем самостоятелно да удовлетворим своите потребности.

Енергията е проекционна Ян.