Тигрово око – Полускъпоценни камъни

Тигровото око е полупрозрачен кварц или халцедон, с красив жълто златисто или златисто кафеникав цвят и копринен оттенък. Цветът си придобива от включените примеси в него окиси на желязото.

Той е полускъпоценен камък с твърдост 7 по скалата на Мос. Плътността му е 2,6.
Находищата му са в ЮАР, Намибия и Западна Австралия. В изграждането му влизат множество влакна на минерала крокидолит и така на повърхността му се образува светлинна лента напомняща на тънка разтегната зеница. Участието на желязо в състава на камъка му предава кафеникаво златист цвят с копринен оттенък, по който се отличава от котешкото око което има оптически ефект.

Камъкът е известен още в древността. Римските войници са го носели като амулети с гравирани на него символи, които са ги защитавали в боевете. Маговете са го смятали, че това е камъкът който управлява слънчевата енергия и я преобразува в поток с целителна еманация, като я отпращат към тялото на човека. Затова камъка го носели хора които са болни и отпаднали. Индийците вярвали, че това е камък който предпазва от всичко и е камък стимулатор. Съвременниците мислят, че помага при бронхиални астми.
Камъкът обостря интуицията. Помага, като успокоява гнева и носи успех на добрите хора, а също лекува ревността. Смъква кръвното и лекува псориазис. Полезен е още при възпалителни процеси, астма, слаба сърдечна дейност, възпалено средно ухо, при парализа след инсулт, хронични депресии и ревматизъм. Съответства на хората от зодия Козирог, Телец и Дева. Някой говорят, че това са паднали от небето звезди. От тях се изработват огърлици, статуетки, пръстени и миниатюрни дръвчета. Камъкът може да помогне и да възстанови организма след операция, а и предпазва от безсъние и кошмари.