Азурит (Azurite)

Азуритът (Azurite) от химична гледна точка той е меден карбонат, един от най-разпространените минерали съдържащи мед. Синият цвят на камъка се получава именно от медните съединения. Името на камъка произлиза от персийската дума lazard – син. Съвременното име е било дадено от френския минералог Ф. Бедан през 1824г.
Добив на Азурит има в САЩ, Русия, Германия, Австралия, Гърция, Франция. Малахитът и Азуритът понякога образуват синтез наречен Азурмалахит, от който се правят много красиви декоративни украшения. В европейската живопис от XV в. до средата на XVII в. от основата на Азурита са приготвяли синя боя за френската живопис. Това е свързано с това, че Азуритът дава превъзходен син цвят и не е нужно много време за получаването на този цвят. Също така се използва и при пиротехниката за правене на син огън. Най-големият екземпляр се съхранява в Американския музей по естествена история в Ню Йорк и се нарича «пеещ камък» и тежи четири и половина тона. Той е бил намерен в рудника «Copper Queen Mine» щата Аризона.

Формулата му е: Cu3(CO3)2(OH)2 Твърдостта по скалата на Моос е от 3,5 до 4.

Лечебни свойства: Смята се, че Азуритът помага при лечението на хипертония и при зарастване на костите. Също така помага да се преборим с меланхолията, халюцинациите, истериите, епилепсията и други заболявания свързани с нарушение на нервната система. Освен това помага за изчистване на кръвта и жлъчката, помага при заболяване на очите и инфекциозни заболявания на кожата. Изделия от Азурит помагат за преодоляване на изблиците на гняв, емоционална възбуда, страх и стрес. Има данни, че азуритът е полезен за облекчаване на астматически пристъпи.

Магически свойства: В Древния Египет Азуритът е служил за увеличаване силата на съзнанието. В днешни дни на Азурита много литотерапевти му преписват доста любопитни свойства. По мнението на Катрин Рафаел, Азуритът притежава целителна енергия и е способен да въздейства позитивно върху целия ни бит, също така ни съветва да го използваме за да стимулираме откриването на «третото ни око».

Зодиакални знаци: Покровител е на Водолея и Везните.

Влияние на чакрите: Той влияе върху чакрата на гърлото и челото. Поставен върху чакрата на гърлото, контролира органите на дишането, гърлото, органите на слуховия апарат и кожата. А поставен върху челото, Азуритът влияе върху главата, а също така върху пикочния мехур и червата.

Енергията му е възприемчива Ин.