Авантюрин (Aventurine)

Авантюринът (Aventurine) е разновидност на тънко-зърнест кварцит. Цветът му е предимно жълт, зелен, син, вишнев и черен. Характерният блестящ, златист блясък идва от включенията на люспи от слюда, гьотит и хематит, както и пукнатини пълни с железни хидроксиди. При него се наблюдава явлението авантюрисценция, което се получава от отражението на светлината върху повърхността на люспестите включения, резултата е искрящи проблясъци. Блестящо стъкло, което напомня на авантюрина са правели още древните египтяни, но по-късно тайната на неговото производство е била загубена. Червеникаво-кафяво стъкло, имитиращо авантюрина, отново било получено през ХVI в., от стъклари в Мурано близо до Венеция, когато няколко медни стружки попадат в съда с разтопено стъкло. От тука през 1700г. възникнало съвременното име на камъка от италиански avventura – случайност.
 Добив на авантюрин има в Австралия, Австрия, Бразилия, Испания, Норвегия, Чили и САЩ. Американския авантюрин наричат колорадски златен камък, а не отдавна започнало добиването на авантюрин и в Китай, където го наричат императорски камък.

Формулата му е: SiO2,твърдостта му е 6,0 – 7,0 по скалата на МООС, плътността му е 2,6 gr/cm3, структурата му тригонална, а блясъкът е стъклен.

Лечебни свойства: Авантюринът помага при борбата с алергичния дерматит, невродермит и окапване на косата. Изделия от Авантюрин снижават кръвното, лекува бронхит и простуди, а също така помага и при болести със сърдечно съдовата система и кръвообращението. Освен това ускорява зарастването на раните, премахва брадавици и подобрява зрението. Много е полезен масажа с топки направени от Авантюрин. Богатството от цветове позволява подбор на топките, с които се усилва физиотерапевтическия ефект на лечението. Особено силно въздействие оказват мъниста от тъмно-зелен Авантюрин.

Магически свойства: Талисман направен от Авантюрин съхранява радостно настроение. Той помага за съхранението на духа и яснотата на ума, като увеличава оптимизма и увереността. Смята се, че привлича симпатии към човека който го носи и изостря чувствата и емоциите. Медитация с пирамида от Авантюрин дава усещане за дълбочина, топлота и вечност.

Знаци от зодиака: Закрилник е на зодиите Телец, Дева и Рак.

Влияние на чакрите: Влияе на сърдечната чакра, гърдите, гръбначния стълб и ръцете, а също така укрепва волята и привлича любовта.

Енергията му е проекционен Ян.