Вторник, 16- ти Януари
ИНТЕРЕСНО

Родий и сплави от злато с необичайни цветове


 
 
Родият има плътност - 12,41 г. куб.см. Температура на топене-1960 градуса С, твърдост-101, цвят -сребристо-бял.
Той се добива от самородната платина. Родия напомня на алуминия по цвят. Той е най твърдият метал от платиновите групи. При нагряване мени пластичността си. Не се окислява от въздуха и във влажна среда.
     Не се подлага на въздействието на киселини, хлор и др. Благодарение на своята твърдост той бавно се износва.
В бижутерията го използват за защитно-декоративно покритие за изделия от злато и сребро. Освен това  той влиза и в състава на платиновите сплави.
     Металоидите са съединения на златото с метали-примеси, които придават цветови оттенъци. При съотношение 78,5% и 21,5% на злато с алуминий се образува сплав с пурпурно-виолетов цвят или както го наричат "аметистово злато".
     Можем да го причислим към пробите на златото от 750. Злато с калий образува металоид с виолетов зеленикав цвят, с робидий се получава тъмно зелен цвят, а с индий-небесно син цвят. Използва се за поставка в бижутерията и за обработка на скъпоценни камъни.
     Черното злато. За предаване на черния цвят на златото се използват следните технологически похвати:
-повърхността на бижуто се покрива със слой от черен родий
-повърхността на бижуто се покрива с аморфен слой въглерод, при правене на часовници напр.
-след смесване на злато (75%), кобалт (15%) и хром (10%) и окисление на повърхността при температура от 700-900 градуса С.
     Кафявото злато се получава при специална химична обработка. За тази цел се използват сплави от 585 или 750 проби с високо съдържание на мед. В резултат на повърхността на изделието се образува съединение с кафяво-черен цвят.
За да се получи устойчиво покритие е необходимо тази операция да се повтори няколко пъти.

Снимка:Вземи линк:

Коментирайте и Вие