Сряда, 13- ти Декември
ИНТЕРЕСНО

Гросулар (Grossular)


 
 

  Гросулар (Grossular) наричат светло зелената, безцветната, медно кафявата и кафявата разновидност на граната. Наситения цвят на камъка се дължи на желязото в състава, гросулара е калциев алумосиликат, примес от хлор придава на камъка ярко зелен цвят. Името му идва от Ribes grossulariа -- френско грозде, тъй като цветът на определена негова разновидност наподобява на зеленото цариградско грозде. Кристалите на Гросулара имат 12 ромбични или 24 трапецетовидни панела. Както и много други разновидности на Граната, така и Гросуларът не е голям по размер, непрозрачните зелени камъни си имат собствено наименование, а то е Хидрогросулар. Находищата му са в Канада, Бирма, Шри Ланка, Пакистан, Кения, Танзания, САЩ и Русия.

Формулата му е Ca3Al2(SiO4)3,; твърдостта му е 6,5 -- 7,0; плътността му е 3,5 г/см³; сингонията му е изометрична; блясъкът му е стъклен.

Лечебни свойства: Литотерапевтите използват Гросулара за лечение на нервни разстройства и анорексия. Камъни поставени в сребрист обков, помагат за при нервно изтощение, облекчаване на стреса, облекчаване на безсъние. Ако стискаш Гросулар в юмрука си, той ще облекчи зъбобола ви. Камъкът има успокояващо действие, неговото влияние може да се сравни с водни процедури, след които човек става спокоен и весел. В допълнение към това, този камък насърчава собственика си към мечтание и склонност към съзерцание, той събужда творчеството и помага да се развиват различни таланти.

Магически свойства: Собственикът на Гросулара, става миролюбив и състрадателен човек готов да помогне на всеки в беда, даже и да не знае как да помогне в нужда, то камъкът ще направи всичко възможно да се стигне до хубав край, само и само собственикът да се почувства удовлетворен от това.

Влияние на чакрите: Точно влияние не е установено.

Знаци от зодиака: Астролозите съветват Гросуларът да се носи от всички знаци, той напълно е способен да се справи с всички недостатъци и да развие всички достойнства присъщи на всеки знак. Като талисман Гросуларът привлича симпатиите на другите хора към собственика, може да се справи с всякакъв конфликт, дава мир в семейството и цялото споразумение между съпрузите.

Енергията му е проекционна Ян.

Снимка:Вземи линк:

Коментирайте и Вие