Събота, 25- ти Ноември
ИНТЕРЕСНО
Начало / Новини / Новини

Град--градина вместо тръбата на «Мира»


 
 

     Може ли дълбоко в замръзналата земя, да се превърне в уютно място за живеене? Архитекти, дизайнери твърдят, че съвременната технология позволява да се създават под земята еко--градове. Изградената тръба «Мир» е най-подходяща за тази цел.

През 2020г., светът може да стане свидетел на уникален експеримент -- в Якутия, ще се създаде подземен град--градина. Неговата форма ще наподобява на изправен обработен диамант. Входът ще е от широката му част, по която ще се спускат в дълбините на диаманта по тръбата «Мир», която се намира близо до град Мирний.

През 2001г., добиването на диаманти от тръбестата кариера е преустановено, а кариерата, която е с диаметър от 1200 м и с дълбочина от 520 метра се е превърнала в туристическа атракция.

Тази площадка се посещава от всички гости на региона, а сега върху кариерата искат да изградят един град--градина с прозрачен купол и по този начин ще я превърнат в чудото на света.

Това ще бъде не само оригинален обект на изкуството, но и много удобно място за живеене. В еко--града, жителите няма да се страхуват от жестоките студове и пронизващия вятър в Якутия. Концепцията за реализиране на тази идея е на група архитекти, начело с известния Никола Лютомски.

Снимка:Вземи линк:

Коментирайте и Вие