Вторник, 16- ти Януари
ИНТЕРЕСНО
Начало / Новини / Статии

Брошката


 
 

     «Всичко ново е забравеното старо» -- една тайнства фраза, която напълно описва циклите на модата, и възвръща брошките на модния подиум. След като бабите ни са украсявали роклите си с този аксесоар, сега и съвременната жена не може да си представи костюма си без да сложи брошка, така се получава завършеност на тоалета. За това й помага добре известните модни къщи, които през последните години не само използват брошките за закрепване на своите модели, но често дори изграждат целия тоалет въз основа на този аксесоар.
Брошката не е просто аксесоар за украшение, тя трябва да бъде наистина луксозна и женствена. При това брошката е една от малкото аксесоари, които могат да бъдат използвани с различни тоалети: брошката може да украсява както тениска, така и сватбена, вечерна рокля и бизнес костюм. Така че ако правилно я изберете, тя ще бъде уместна навсякъде.
За пръв път, брошката се е появила през бронзовата епоха и оттогава много неща са се променили, но признаваме, че е била голям моден аксесоар през XVII век, като е била представена от Мадам дьо Севин, която е знаела как да използва това бижу.
След това е дошъл истински «бум», който е бил свързан с шпионски игри. Всяка уважаваща себе си дама, от висшето общество е имала в своята кутийка с бижута няколко брошки, като ги е използвала за знаци към определено лице, за да му предаде някаква информация. Така, останалите не можели да разберат, какво Мадам е искала да каже на определения гост, тъй като не били сигурни дали е сложила украшение или е предавала информацията за следващата си среща.
Сега, разбира се, никой не използва брошката за предаване на информация, но подсъзнателно, украсена с този аксесоар момичето мисли, че е по-женствена. А от друга страна към изборът на брошка се подхожда много внимателно, защото меките флорални линии, могат да разкрият приятен и благороден характер. Модерната брошка с остри ъгли и прави линии говори за твърдост и целенасоченост на характера. А старинната брошка подчертава, че сте изправени пред романтична любителка на модата.
Благодарение на модата до голяма степен брошката става все по-продаваема. Трудно е да си представим старинните женски дрехи без тези бижута.
През 50-те години брошката е била украшение за уверените дами, носели са ги кралица Виктория, британският министър-председател Маргарет Тачър, държавния секретар Мадлин Олбрайт и други. Сега брошките ги обичат и много звезди, като така подчертават своята нежност и красота: например Шарън Стоун носи брошки и обеци под формата на глиптика.
Дори и Коко Шанел казва, че една жена трябва да бъде с минимални накити, като брошка, часовник или гривна и един пръстен, това е достатъчно за идеалния тоалет. Много по-интересно е че брошката подчертава определени части от тялото.
Брошки в областта на шията, ще подчертае лицето, а на рамото -- подчертават деколтето, на ръката ще покаже тънките китките, а на шапката -- прическата.

Брошката е универсален аксесоар, с който могат да се украсят косата, шапката, шала, вечерния халат или бизнес костюма, чантата или обувките. Също така е важно да запомните, че брошките се съчетават с пръстени или обеци, но не и с гривни или мъниста но много по-често се избират като фасон за обувки и чанти. Впрочем в последно време основни принципи за носенето на брошки, които е установено през Средновековието, практически не се наблюдава -- много по-важно е да покажеш собствения си стил, който по-добре дава възможност за правото на избор при този аксесоар. Освен това, изборът е огромен: текстил и кожа, матирана и лъскава брошка много различни текстури могат да украсят всеки тоалет. Но както и преди, специално търсене има на златни и сребърни брошки със скъпоценни камъни, които са истинския скъпоценен камък за една истинска дама.

Снимка:Вземи линк:

Коментирайте и Вие