Събота, 25- ти Ноември
ИНТЕРЕСНО

Аквамарин


 
 
Аквамарин идва от лат."aqva marina" - морска вода. Този минерал е прозрачен или полупрозрачен, син, зелено син цвят, разновидност на берила.
Обработвали са го топлинно, за да се премахнат жълтите оттенъци и да се получи чист син цвят. Колкото е по наситен цвета толкова повече се оскъпява.
Находищата му са: най-качествени камъни има в Бразилия, а други са открити и в Русия, Пакистан, Индия и Нигерия. Твърдостта му е 7,5 - 8.
Понякога се срещат във вид на кристална маса от 2-3 кг. (рядко стига до 10 кг.)
Аквамарина е с високо качество и след обработка винаги получава съвършена прозрачност,а и няма никакви дефекти.
Цветът си  е получил от наличието на йони-желязо в състава си.
Използвали са го да украсяват царските корони, а също и за лещи на очила.
На слънчева светлина постепенно избледнява почти до безцветно, а при изкуствена светлина става по-ярък.
Не е лесно да различим аквамарина от синия топаз и кварц.
Аквамарин можем да получим и от нагряването на зелен берил с температура до 400 - 500 гр. С, и е много трудно да ги различим.
Големите парчета са ги използвали за направата на резби.
         Считало се е, че камъка дарява на собственика си ясновидство и щастие. Подсилвал младостта и лекувал жлъчката и зъбобол.
Този камък дарявал дружба и съхранявал справедливостта. Смятало се е още, че укротява моретата и закриля пътешествениците.
         Във Франция новобрачните двойки си разменяли пръстени с аквамарин, като вярвали, че така ще имат дълъг и щастлив семеен живот, камъкът е трябвало да е обкован със сребро.
         Най-големият камък придналежи на ювелирна фирма в Калифорния, той е овален с размер 14,6 на 4,7см. с маса от 518,8гр. т.е. 2594 кар.
         Астролозите препоръчват да се носи от представителите на Рибите, но може да го носят и Везните и Водолеите. Хубаво е да се носи по светлото.
         Аквамарина е красив скъпоценен камък, почти толкова известен колкото рубините и сапфирите, но е доста по-евтин.  
Снимка:Вземи линк:

Коментирайте и Вие