Арагонит (Aragonite)

  Арагонитът (Aragonite) е карбонат на калция. Кристалите на калция обикновено имат шестоъгълна форма, а Арагонитът има ромбични кристали. Цветът при Арагонита варира от бял до светло-зелен и виолетов. В състава на Арагонита влизат съединения на стронции, цинк и олово, които са причината за промяната на цветовете в минерала. Терминът Арагонит го е въвел саксонския геолог Вернер през XIXв., името е от областта Арагон в Испания, където е намерен за първи път, минералът може да се срещне и във вид на полупрозрачни кристали. Арагонитът понякога има сферичен строеж, в геологията сферичните или елипсовидните образования с концентрични пластове или радио лъчиста структура се наричат Оолити, от гръцки oon – яйце, lithos – камък. Затова сферичните Арагонити ги наричат Оолитовите камъни или просто Оолити.

Формулата му е CaCO3Твърдостта му е 3,5 – 4,0, плътността му е 2,9 – 3,0 г/см³, сингонията му е ромбична, блясъкът му е перлен или матов.

Лечебни свойства: Арагонитът е важен източник на калции, които добре се усвоява от организмите на човека и животните, а богати Арагонити извлечени от Мъртво море помагат при борбата с псориазис и други кожни заболявания. Целебните води на Карлови вари протичащи през планинския Арагонити го правят лечебен, тъй като лечебната вода се филтрира през дебелите му пластове. Не случайно жителите на тези острови се славят като дълголетници. Лечебните свойства на Арагонита се дължат на това, че неговата шупливост е много по-голяма от тази на калция.

Магически свойства: Арагонитът се счита за камъка на семейното благополучие и домашния уют. Той помага да намерим душевно спокойствие и балансира психиката. Говори се, че е полезен при медитация.

Влияние на чакрите: Точно влияние не е установено.

Знаци от зодиака: Влияе положително на зодия Риби.

Енергията му е възприемчива Ин.