Алабастър (Alabaster)

Алабастър (Alabaster) – това е най-твърдата разновидност на гипса. Името му идва от гръцки alabastros, значението му което е неясно, може би идва от името на град Алабастър в Египет. Алабастърът спада към меките камъни като Селенит, от които може да се правят фигури и статуетки. Той може да се полира с фина шкурка, а крайният гланц се получава, като се полира с безцветен, течен восък. Обикновено Алабастъра е с бял цвят, но се срещат и цветни жълти и оранжеви разновидности, но може и да се оцветява.

Особено много се цени Алабастър с прасковен цвят. Направените от него фигурки могат да бъдат полупрозрачни и да излъчват нещо като вътрешна светлина. В природата съществуват и кристален Алабастър. Местонаходищата му са в Германия, Англия, по бреговете на Персийския залив, Италия и Франция. А на територията на САЩ, Алабастър се добива в Колорадо.

Формулата му е CaSO4 · 2 H2O, твърдостта му е 2,0 – 2,5, плътността му е 1,3 – 2,6 г/см3, кристалната му система е моноклинна, блясъкът му е перлен.

Лечебни свойства: Смята се че, масажът с топки от Алабастър е способен да снижи честотата на пулса, а също така помага при различни кожни заболявания и екземи. Такива топки пропити с восък, а след това с есенции са използвали още в древния Рим, където са ги наричали "римски перли". Късче от Алабастър, когато се положи в областта на гърлото помага при пристъпи от астма. А ако се сложат такива късчета на челото, ще се облекчи болката в главата.

Магически свойства: Още древните египтяни са приписвали на Алабастъра необичайни свойства. Смятало се е че, нанесените върху повърхността на Алабастъра специални символи, са способни да съхранят сакрална информация и да помогнат за сбъдването на тайните желания. Изделията от Алабастър са крехки и лесно се чупят при падане. Възможно е именно това да е създало поверието, че сънуваш ли изделие от Алабастър, това предвещава печалба от хазартна игра. Разбира се трябва да се пробваш да играеш, преди да е преминало предсказанието, което ако не го използваш, ще се разтвори в потоците на времето и ще изчезне.

Знаци от зодиака: Точно съответствие не е определено за някоя от зодиите, макар че някой смятат че е камък на Венера и покровителства Телците, но не е доказано съвпадение.

Влияние на чакрите: Поставен Алабастър в областта на гърлото, той контролира органите на дишане и слуховия апарат, а също и на кожата. Активността на тази чакра спомага за утвърждаването в обществения и професионалния живот, допринася и за чувството на удовлетворение.

Енергията е възприемчива Ин.