Ювелирен портал — Jewel.bg
Oливин

Оливин

By

Оливин
     Оливинът има прост химичен състав, съставен е от смесени кристални молекулни окиси на магнезия, желязото и двуокисният силиций. Най-често се среща във вид на неправилни зърна. Цветът му е от тъмно жълт до зелен, с различна степен на прозрачност. Прозрачните камъни със зелен и жълт цвят се наричат хризолит. Химичната му формула е А2SiO4( A — Fe, Mn ). Името на минерала идва от гр. олива — маслина, свързано с цветът на камъка. Твърдостта му е 6,5 — 7,5 по скалата на Мос. Плътността му е 3,22 — 4,32 грама на куб. см. Находищата му са в Антарктида, Австралия, Маями, Кения, Египет, ЮАР, Русия, Германия, Норвегия, Дания, Финландия, Чехия, Мексико, САЩ, Хавай и Полша. камъка се използва от древни времена, най-много се използва разновидността със зелен цвят, златисто зелен и кафеникав цвят. Ювелирните камъни не са големи обикновено са не повече от 10 карата, по големите спадат към колекционерските екземпляри.
Перидота е името на минерал с качества наречен оливин. Цветът му варира от жълто зелено до наситено зелен и маслинен цвят, това го дължи на наличието на желязо в състава си. Перидот е френска дума произлизащи от арабската дума faridat — която означава камък. Огромна част от перидота идва от Аризона. А тези с висок клас идват от Пакистан.
Най-древен се явява хризолита което в буквален смисъл означава златен камък, който се среща в текстовете още през ІІІ в. пр. н . е ., , прозвището му е вечерен изумруд. При изкуствена светлина зеленият цвят надделява над жълтия. През епохата на фараоните са използвали този камък като са инкрустирали стените на залите за пиршества и колоните, прозрачният и златист блясък е придавал тържественост и вълшебство. След тях римляните също са завладени от тези камъни , като са правили неголеми статуетки, украшения и увеличителни стъкла. Известно е, че бинокъла на Нерон с който гледал боя на гладиаторите и опожарението на Рим е бил направен именно от оливин.
Камъкът помага при нервни сривове, безсъние, нощни кошмари. препоръчва се за зодиите Лъв, Близнаци, Дева, Козирог и Везни.
Интересното е, че този камък е известен не само на Земята, защото учените са го откривали и в прелитащите метеорити които са падали от небето към нас.
Google Реклама
Любопитно от Google
Скрий/Покажи
Реклама Google
Скрий/Покажи

 

 

Aко сте забелязали печатна грешка, моля маркирайте я с мишката, натиснете Shift+Enter и ни я изпратете!
Благодарим Ви за помощта!
За чист български език!

 

Забелязахте печатна грешка?
Скрий/Покажи
Препоръчани сайтове
Скрий/Покажи