Ювелирният портал - Jewel.bg
Полускъпоценни камъни
Реклама

Арагонит (Aragonite)


Арагонит (Aragonite) Арагонитът (Aragonite) е карбонат на калция. Кристалите на калция обикновено имат шестоъгълна форма, а Арагонитът има ромбични кристали. Цветът при Арагонита варира от бял до светло-зелен и виолетов. В състава на Арагонита влизат съединения на стронции, цинк и олово, които са причината за промяната на цветовете в минерала. Терминът Арагонит го е въвел саксонския геолог Вернер през XIXв., името е от областта Арагон в Испания, където е намерен за първи път, минералът може да се срещне и във вид на полупрозрачни кристали.
Прочети повече...
Апофилит (Apophyllite)


Апофилит (Apophyllite) Апофилитът (Apophyllite) от химическа гледна точка е сложен състав от силикат на натрия и калция. Геолозите смятат, че терминът се прилага за цяла група сходни минерали, които включват Флуорапофилит, Хидроксоапофилит и Натроапофилит. Името на камъка произлиза от гръцки apo — след и phyllon — лист, което намеква за свойствата на Апофилита, при нагряване губи вода и започва да се отделят люспи. Апофилитът обикновено е с пастелни цветове, розов, бял, синьо-зелен и морско-зелен. Най-красиво зелените се намират в Индия, колекционерите ценят предимно полупрозрачните камъни и именно те са често използват за декоративни камъни.
Прочети повече...
Апатит (Apatite)


Апатит (Apatite) Терминът Апатит (Apatite) е бил даден от Вернер през 1788г. Апатитът е фосфат на калция, които съдържа и други атоми и се среща в масивни формации или малки зрънца, освен ако не е приел кристална форма. Рядко може да се види отглеждани в скала някои призматични кристали. Непрозрачните кристали могат да достигнат до огромни размери, например в Канада е бил намерен Апатит с над 200 килограма и дължина около 2 метра. По-рядко се срещат малки прозрачни кристали, които имат голяма стойност за бижутерите. Когато се обработи професионално, ако не сте специалист може да го объркате с по-твърдия Берил, Диопсид или Турмалин. Може би от тук и произлиза името му от гръцки apathao — измама.
Прочети повече...
Андалусит (Andalusite)


Андалусит (Andalusite) Андалуситът (Andalusite) е алуминиев силикатен минерал. В Андалусия, Испания през 1798г. са били намерени първите екземпляри на тези камъни, които са променяли цвета си в зависимост от ъгъла под който върху тях е попадал слънчевия лъч, затова оттам идва и името му. Те променяли цвета си от оранжево до кафеникаво, от жълто до зеленикаво, това се дължи на силния плеохромизъм.
Прочети повече...
Анхидрит (Anhydrite)


Анхидрит (Anhydrite) Анхидритът (Anhydrite) е безводен сулфат на калция, ако добавите вода към него, то той ще увеличи обема си с 30% и постепенно ще се превърне в гипс. В превод от гръцки hydor — вода; an — приставка за отрицание, от там идва името, което подсказва че този минерал е лишен от вода.
Прочети повече...
Следваща страница »
Google Реклама
Полускъпоценни камъни
Скрий/Покажи
Любопитно от Google
Скрий/Покажи

 

 

Aко сте забелязали печатна грешка, моля маркирайте я с мишката, натиснете Shift+Enter и ни я изпратете!
Благодарим Ви за помощта!
За чист български език!

 

Реклама Google
Скрий/Покажи
Забелязахте печатна грешка?
Скрий/Покажи
Препоръчани сайтове
Скрий/Покажи