Ювелирният портал - Jewel.bg
Полускъпоценни камъни
Полускъпоценни камъни
Скрий/Покажи
Любопитно от Google
Скрий/Покажи
Реклама Google
Скрий/Покажи
Забелязахте печатна грешка?
Скрий/Покажи

 

 

Aко сте забелязали печатна грешка, моля маркирайте я с мишката, натиснете Shift+Enter и ни я изпратете!
Благодарим Ви за помощта!
За чист български език!

 

Препоръчани сайтове
Скрий/Покажи
Реклама

Сугилит

Принтирай   

 Сугилит

Сугилита е сравнително нов минерал сред средите на колекционерите, за разлика от много други минерали, този се отличава с богатството си от виолетови оттенъци, които варират от нежно розово до тъмно лилаво. Впрочем срещат се и жълти сугилити. Той е рядък силикатен клас минерал, алуминиев силикат на лития, калий и натрий, образува призматични кристали с хексагонална симетрия. Камъка е кръстен през 1944г. в чест на своя откривател, японски професор, минералог Кеничи Суги, който го е намерил на остров Иуаги в Япония. Но по широка известност минерала е получил през 1975г., след откритието му в пустинята Калахари, където мините станали основен източник, там се добиват по пет хиляди килограма от минерала, които се използва в ювелирното изкуство. Първите проби от минерални открития в Япония не били подходящи за обработка на бижута: те са малки и също така имали по-скоро блед цвят. Но след 30 години, големи находища на сугилит са открити в северната част на ЮАР, близо до границата с Намибия. Тук камъкът получава своето местно име. Южно африканския сугилит има светло лилаво-виолетов или наситено лилав цвят. Едва след това откритие през 1976 г., камъкът е признат официално като нов минерал и от 1979 г. насам той е активно да се използва на международния пазар бижута.
Прочети повече...
-Рутилов кварц

Принтирай   

 Рутилов кварц

Между различните разновидности на конвенционалните силициеви минерали понякога ясно се откроява кварц с фино влакнести включвания, които наподобяват власинки или тънки иглички, това е така наречения рутилов кварц. Трябва да отбележим, че рутила е една от петте форми на титаниев диоксид, рутиловият кварц е със жълто кафяв, тъмно кафяв или златисто червен цвят, откъдето е и името, на латински rutilus- червеникав. Кристалите имат тетрагонална сингония и често се среща в непрекъснати фини маси, въпреки че влакнестите включения се срещат в състава на други минерали. Цвета им може да бъде от златист, сребрист и даже зелен, имено тези тънки нишки придават на кварца неповторим облик и се цени доста добре от колекционерите. Кристала съдържа метални примеси, които приличат на финни златни нишки, които наподобяват на коси, затова го наричат «Косите на Венера», а още «любовни стрели», «Косите на Тетида», «стрелите на Купидон». Има легенда за това, че речните нимфи се скарали, за падналите от речния бог, «копринени нишки», затова речния цар ги заключил в камъка. Находища на тези красиви екземпляри има на територията на Австралия, Бразилия, Мадагаскар, Норвегия, САЩ, Пакистан и Казахстан.
Прочети повече...
-Розов кварц

Принтирай   

 Розов кварц

Както е известно съществуват много варианти на кварца, той е доста голяма група от минерали. Розовият кварц е една от тези разновидности, той е полупрозрачен или непрозрачен, оцветен в различни нюанси от бледо розово до оранжево кристален минерал. Срещат се и млечно сини, но най-разпостранени са розовите видове, със своите нежни оттенъци напомнящи на нежни розови цветя. Среща се във вид на кристали без определена форма и се използва за изработка на ювелирни изделия. Розовият кварц спада към групата на оксидите, като е оксид на силиция, красивия си цвят дължи на примесите от титан и манган, като материал не се подлага на цепене и се обработва във различни форми. До средата на XXв. сред средите на любителите колекционери, са били известни само непрозрачните видове, но през 1959г. на територията на Бразилия, са били намерени полупрозрачни и прозрачни камъни. Млечно розовите са се срещали още през античността, като голямо внимание му се е обръщало до XIXв. Предполага се, че в древността е добиван в Шри Ланка, Индия и Урал.
Прочети повече...
-Рубелит

Принтирай   

 Рубелит

Рубелита е разновидност на турмалина, турмалина има няколко разновидности, които имат свои имена, един от най-ценните и с богат оттенък е елбаита, та рубелита представлява розово малиновата разновидност на елбаита; от латински rubella — червеникав. Розовия цвят се е получил заради примесите двувалентния манган, кристалите на рубелита обикновено имат колонообразна или иглеста форма. Находища на рубелит има в Калифорния, Русия, Цейлон и Мадагаскар, най-големи кристали рубелит са намерени в Бразилия, като тяхната дължина е била към 130см., цената на които достига до няколко милиона долара. Например кристали рубелит с размер 100/40см., са го оценили през 1978г., на един милион долара.
Прочети повече...
-Родохрозит

Принтирай   

 Родохрозит

От химична гледна точка родохрозита е карбонат на мангана, неговия розов оттенък подсказва името му, което от гръцки rhodon — розов и chros — цвят. Срещат се малинови, розово червени, розово ораневи, кремави и дори почти безцветни родохрозити, а зеленикавите видове много напомнят на малахита. Повечето са фино зърнести ивичести скали, срещат се в рудни жили с манган, мед, сребро и олово. Родохрозита е красив и не много скъп декоративен камък, твърдостта му е много по-ниска от подобния на него родонит, често от родохрозита правят различни украшения. Местонахождения на родохрозит има в Аржентина, Намибия, Испания, Румъния, Русия, Колорадо, Германия, Сащ и Мексико. Не случайно в Южна Америка родохрозита е известен под името «розата на инките», тъй като през втората световна война е открит в Сан Луис, където има свидетелства, че преди това инките са разработвали тези находища. Инките са вярвали, че този минерал е създаван от кръвта на техните владетели. Родохрозита, които се добива от Монголия се отличава с най-чистия розов цвят на минерала.
Прочети повече...
-Следваща страница »
Google Реклама