Ювелирен портал — Jewel.bg
Полускъпоценни камъни

Арагонит (Aragonite)

By

Арагонит (Aragonite)
Арагонит (Aragonite) Арагонитът (Aragonite) е карбонат на калция. Кристалите на калция обикновено имат шестоъгълна форма, а Арагонитът има ромбични кристали. Цветът при Арагонита варира от бял до светло-зелен и виолетов. В състава на Арагонита влизат съединения на стронции, цинк и олово, които са причината за промяната на цветовете в минерала. Терминът Арагонит го е въвел саксонския геолог Вернер през XIXв., името е от областта Арагон в Испания, където е намерен за първи път, минералът може да се срещне и във вид на полупрозрачни кристали.
Прочети повече...
Апофилит (Apophyllite)

By

Апофилит (Apophyllite)
Апофилит (Apophyllite) Апофилитът (Apophyllite) от химическа гледна точка е сложен състав от силикат на натрия и калция. Геолозите смятат, че терминът се прилага за цяла група сходни минерали, които включват Флуорапофилит, Хидроксоапофилит и Натроапофилит. Името на камъка произлиза от гръцки apo — след и phyllon — лист, което намеква за свойствата на Апофилита, при нагряване губи вода и започва да се отделят люспи. Апофилитът обикновено е с пастелни цветове, розов, бял, синьо-зелен и морско-зелен. Най-красиво зелените се намират в Индия, колекционерите ценят предимно полупрозрачните камъни и именно те са често използват за декоративни камъни.
Прочети повече...
Апатит (Apatite)

By

Апатит (Apatite)
Апатит (Apatite) Терминът Апатит (Apatite) е бил даден от Вернер през 1788г. Апатитът е фосфат на калция, които съдържа и други атоми и се среща в масивни формации или малки зрънца, освен ако не е приел кристална форма. Рядко може да се види отглеждани в скала някои призматични кристали. Непрозрачните кристали могат да достигнат до огромни размери, например в Канада е бил намерен Апатит с над 200 килограма и дължина около 2 метра. По-рядко се срещат малки прозрачни кристали, които имат голяма стойност за бижутерите. Когато се обработи професионално, ако не сте специалист може да го объркате с по-твърдия Берил, Диопсид или Турмалин. Може би от тук и произлиза името му от гръцки apathao — измама.
Прочети повече...
Андалусит (Andalusite)

By

Андалусит (Andalusite)
Андалусит (Andalusite) Андалуситът (Andalusite) е алуминиев силикатен минерал. В Андалусия, Испания през 1798г. са били намерени първите екземпляри на тези камъни, които са променяли цвета си в зависимост от ъгъла под който върху тях е попадал слънчевия лъч, затова оттам идва и името му. Те променяли цвета си от оранжево до кафеникаво, от жълто до зеленикаво, това се дължи на силния плеохромизъм.
Прочети повече...
Анхидрит (Anhydrite)

By

Анхидрит (Anhydrite)
Анхидрит (Anhydrite) Анхидритът (Anhydrite) е безводен сулфат на калция, ако добавите вода към него, то той ще увеличи обема си с 30% и постепенно ще се превърне в гипс. В превод от гръцки hydor — вода; an — приставка за отрицание, от там идва името, което подсказва че този минерал е лишен от вода.
Прочети повече...
Google Реклама
Любопитно от Google
Скрий/Покажи
Реклама Google
Скрий/Покажи

 

 

Aко сте забелязали печатна грешка, моля маркирайте я с мишката, натиснете Shift+Enter и ни я изпратете!
Благодарим Ви за помощта!
За чист български език!

 

Забелязахте печатна грешка?
Скрий/Покажи
Препоръчани сайтове
Скрий/Покажи