Ювелирният портал - Jewel.bg
Полускъпоценни камъни
Полускъпоценни камъни
Скрий/Покажи
Любопитно от Google
Скрий/Покажи
Реклама Google
Скрий/Покажи
Забелязахте печатна грешка?
Скрий/Покажи

 

 

Aко сте забелязали печатна грешка, моля маркирайте я с мишката, натиснете Shift+Enter и ни я изпратете!
Благодарим Ви за помощта!
За чист български език!

 

Препоръчани сайтове
Скрий/Покажи
Реклама

Родохрозит

Принтирай   

 Родохрозит

Родохрозитът е карбонат на мангана. Както подсказва неговият розов оттенък наименованието му идва от гръцки "rhodon" - розов и "chros" - цвят. Съществуват различни негови нюанси - малинови, розово-червени, розово-оранжеви, кремави и изключително бледи родохрозити, а зеленикавите видове много напомнят на малахита. Повечето видове са финозърнести ивичести скали и се срещат в руди с манган, мед, сребро и олово.

 Родохрозита е красив и не много скъп декоративен камък. Твърдостта му е много по-ниска от подобния на него родонит. Големи находища на родохрозит има в Аржентина, Намибия, Испания, Румъния, Русия, Колорадо, Германия, Съединените щати и Мексико. Не случайно в Южна Америка родохрозита е известен под името «розата на инките», тъй като през Втората световна война е открит в Сан Луис - район, в който инките са разработвали тези находища. Инките са вярвали, че този минерал е създаден от кръвта на техните владетели. Родохрозитът, добиван в Монголия е с най-чистия розов цвят, който съществува.

Прочети повече...
-Пренит

Принтирай   

 Пренит

Наименованието на пренита е в чест на холандския полковник Г. фон Прен, който през 1774 година го открива на нос Добра Надежда, ЮАР.

Полупрозрачния пренит е скъпоценен камък от трети ред и се използва в бижутерията. Той е съставен от алуминий, калций, силиций и желязо и е устойчив на натиск и надраскване. Неговият цвят може да бъде бял, жълто-зелен, сиво-зелен или кафяво-жълт, а понякога дори като «котешко око». Среща се в празнини на магмени скали заедно със зеолит, епидот и калцит. Кристали от пренит се добиват в САЩ, Австралия, Китай, Шотландия, Германия, Франция и Южна Африка.

Прочети повече...
-Пироп

Принтирай   

 Пироп

Пиропът е разновидност на граната и отчасти на диаманта. Наименованието му идва от "pyropos" - "подобен на огън". Монголците го наричат "галын чуллуу" - "огнен камък", а в древността са вярвали, че той представлява изстинали чистички от лавата на вулкана, които светят в нощта. Според други предания пиропът представлява кървавите сълзи на дракон, които дават на хората необикновена сила и могъщество. Ето защо преди битка воините са пиели гранатов сок от чаши направени от пироп, за да придобият сила и храброст.

Пиропът се среща в големи размери - като гълъбово и дори като кокоше яйце. Той е с червен цвят, напомнящ цвета на разпален огън. Най-красивите екземпляри на пироп се добиват в Чехия и в Южна Африка, където има големи находища на този прекрасен камък.

Прочети повече...
-Петерсит

Принтирай   

 Петерсит

Петерситът е рядка и красива разновидност на жълтия и жълто-зеления камък, известен като "тигрово око". Доскоро единственият източник на петерсита бе мината в Намибия, където през 1982 година камъкът бе открит от Сид Петрес.

Цената на петерсита винаги е била висока, но тя се понижава след 1997 година на пазара за бижута се появиха красиви сини и златисти петерсити, внесени от Китай. Новооткритите камъни са с наименованията "соколово око" и "ястребово око".


Формулата
на петерсита е (Ce, Nd, Ca)Cu6(PO4)3(OH)6.3H2O; твърдостта му: 3,0 — 4,0; плътността му: 3,4 г/см³.

Прочети повече...
-Сугилит

Принтирай   

 Сугилит

Сугилитът е един сравнително нов минерал, който доби голяма популярност сред колекционерите. Той се отличава с голямо разнообразие от различни виолетови оттенъци - от нежно розово до тъмно лилаво (въпреки че съществуват и жълти сугилити). Сугилитът е рядък силикатен клас минерал, алуминиев силикат на литий, калий и натрий, който образува призматични кристали с хексагонална структура.

 

Камъкът получава наименованието си през 1944 година в чест на своя откривател, японскяти професор-минералог Кеничи Суги. Суги открива минерала на остров Иуаги в Япония, но известността му не идва веднага. Широка известност получава през 1975 година, след като е открит и в пустинята Калахари, където в мините се добиват по пет хиляди килограма от този минерал. Интересно е, че първите камъни, придобити в Япония, не са били подходящи за създаването на бижут, тъй като са били прекалено малки и с блед цвят. Използването им в  в ювелирното изкуство започва едва след откриването на големи количества сугинит в северната част на ЮАР, близо до границата с Намибия. Южноафриканският сугилит има светло виолетов или наситено лилав цвят. Той е признат официално като нов минерал и от 1979 активно се използва на международния пазар за бижута.

Прочети повече...
-Следваща страница »
Google Реклама